Autorulotă nouă ieftină – mit sau realitate?

127 de modele de autorulote noi, de la 26 de mărci, sunt disponibile astăzi pe piață cu prețuri de pornire sub 40.000 de euro, iar 6 modele din 4 mărci au chiar preț de pornire sub 30.000 de euro ( sursa promobil.de). În ciuda creșterilor de costuri, un număr surprinzător de mare de producători continuă să fie în măsură să ofere la vânzare  cel puțin un model sub pragul psihologic de 40.000 de euro.

Articol publicat în revista Rulotism în România – revista dedicată rulotismului românescModele de autorulote cu preț de pornire sub 30.000 de euro au fost prezentate pe siteul nostru: Clever Drive și Road Car.

Karaván Szalon 2017

Cum este posibil acest preț?

Cantitatea face totul. Principiul este clar, fabricarea unui număr mare de produse atrage costuri de producție și prețuri de achiziție mai mici. Acest lucru este adevărat în special pentru elementul principal de cost, vehiculul de bază, care reprezintă aproximativ jumătate din valoarea finală a autorulotei.

Grupuri mari de producători, cum ar fi cei francezi și germani, Trigano și Erwin Hymer, comandă șasiuri Fiat în loturi de 1000 de bucăți. Producătorii independenți mai mici încearcă din greu să reducă din costuri pentru a putea concura. Unii își încearcă norocul cu vehicule de bază alternative: Renault, Ford, Citroen si Peugeot, mărci care doresc și ele să participe pe piața autorulotelor și să livreze șasiul lor. În ciuda cantității mai mici, șasiurile sunt achiziționate tot la prețuri atractive.

Prin urmare, gama vehiculelor de bază pentru cele mai ieftine modele de autorulote este surprinzător de mare. Argumentul furnizorilor – șasiul lider de piață Fiat Ducato oricum diferă foarte puțin de celelalte competitoare. Afirmația pare corectă, uneori mai mult, alteori mai puțin. Chiar dacă sunt asemănătoare cu Ducato, Citroën Jumper sau Peugeot Boxer au fiecare mici diferențe în ceea ce privește motorizarea sau termenii de service, astfel că brandurile sunt poziționate diferit. Cine vrea să economisească 1000 de euro și mai mult atunci când cumpără o autorulotă Pössl, de exemplu, ar trebui să cunoască diferențele.

Relațiile privilegiate de pe piață ajută la formarea prețului. În special, se obțin costuri de fabricație avantajoase în cazul în care componentele individuale sunt utilizate în comun de mărci diferite. Ceea ce grupul Trigano a practicat cu mărcile Chausson și Challenger acum zeci de ani, asamblând cele două modele prin folosirea acelorași componente, a devenit principiul general pe piața autorulotelor ieftine.

Aceeași bază, alt brand

Exemple? Pössl, lider de piață în conversii de vanuri Ducato are un brand soră – Globecar. Vanurile Chausson, Challenger, RollerTeam și o parte din modele Karmann provin din aceeași fabrică din Italia. Pe aceeași linie de producție din Ungaria sunt vanuri pentru Knaus și Weinsberg, dar și vanuri pentru mărcile Van Tourer și OrangeCamp.

Deținut de către Hymer, producătorul Capron din Neustadt / Sachsen asamblează atât modelele semi-integrate și cu alcov din mărcile Carado și Sunlight, cât și, în mare măsură identice, mărcile Glücksmobil și OrangeCamp. Fabricile Rimor din Toscana produc, pe lângă vehiculele de bază ale brandului, autorulote similare – Ahorn Camp sau Kentucky Camp. De asemenea, PLA construiește pe lângă propriile modele și variante de autorulote Bela.

Nu în ultimul rând, producătorii încearcă reducerea costurilor conexe. Prețul de bază al unui model include nu numai costurile de dezvoltare și producție, dar și costuri pentru servicii de marketing, de vânzări, service și garanție. Pentru a reduce costurile sunt create doar simple broșuri de produs, iar difuzarea informațiilor pentru modelele mai ieftine se face în special pe Internet. Fie se folosește o rețea foarte redusă de dealeri, fie vânzarea se concentrează exclusiv pe târguri de profil, fie operațiunea de vânzare este susținută  de o adresă unică la nivel global.

Autorulota noua ieftina

Trucuri ale producătorului: Este prețul propus un chilipir?!

Cumpărătorul ar trebui avertizat de la început că nu se poate aștepta la un preț redus pentru o autorulotă complet echipată. De cele mai multe ori, la prețul de bază, variantele de șasiu vin cu motorizări care fac față cu greu cerințelor, din cauza rezervelor de putere și de sarcină utilă. Există de asemenea practici de concurență neloială, când modele de pe lista de prețuri nu sunt disponibile sau anumite suplimente / toate pachetele opționale trebuie să fie comandate în mod obligatoriu. O atenție deosebită trebuie acordată și faptului dacă se oferă sau nu garanții suplimentare, cum ar fi o garanție împotriva scurgerilor.

Prin urmare, decizia de a achiziționa o autorulotă nouă cu un preț mic ne aduce în fața unei multitudini de oferte, fiecare cu neajunsurile, capcanele sau chichițele sale. În urma unei documentări intense și a numeroase teste de piață se poate totuși găsi o autorulotă nouă la un preț bun. Întotdeauna însă, pentru găsirea unui vehicul recreațional complet dotat, piața second hand rămâne o alternativă bună de luat în seamă.

În acest sens îți recomandăm să citești și Ghidul de achiziție al unei autorulote second hand.

Cu un vehicul recreațional nou sau second-hand și cu dorința de a călători te invităm să descoperi campingurile din România și din Estul Europei.