Credem că România are suficient potențial pentru turismul de camping, însă locurile de campare sunt destul de puține pentru suprafața țării. Scopul pentru care vrem să facem aceste articole este atât de a încuraja pe cei care își doresc să se ocupe de un camping, însă nu au destule informații, dar și de a-i aduce cu picioarele pe pământ pe cei care cred că a administra un camping este o operațiune simplă, la îndemâna oricui.
Articol publicat în revista dedicată rulotismului românesc – Rulotism în România nr. 16, septembrie 2018
Camping De Oude Wilg, Cârța, județul Sibiu
- Vă rugăm să vă prezentați cititorilor noștri, atât pe dvs. cât și locația pe care o administrați.
Suntem Manette şi Tudor, proprietari ai campingului “De oude wilg” (Salcia Bătrână), situat în comuna Cîrţa, judeţul Sibiu, la poalele Munţilor Făgăraş, pe malul stâng al Oltului.
- Cu ce v-ați ocupat înainte a deschide campingul? Ce vârsta aveați când ați deschis campingul?
Am lucrat împreună cu familia în domeniul HORECA, în Haga, Olanda. Am deschis campingul în anul 2000, aveam 24, respectiv 35 de ani.
- Ce lucruri v-au influențat inițial să deschideți campingul? Ați avut înainte de-a face cu astfel de turism?
Eram iubitori de campare şi locul din Cîrţa a fost un loc perfect pentru o astfel de afacere. Eram obişnuiţi să lucrăm cu oamenii în Olanda şi a fost un prilej bun să continuăm şi în România.
- De unde v-ați inspirat la început / cum ați știut ce trebuie făcut?
Am vizitat multe campinguri din Olanda, propria experienţă în munca în turism.
- Credeți că este nevoie de locații de campare în România? Din experiența proprie sau din ce v-au întrebat turiștii de-a lungul timpului, ce zone din România sunt mai puțin vizitate de către pasionații de astfel de turism din cauză că nu există locații de campare?
Este nevoie de foarte multe locaţii, dar în general mici, cu atenţie pentru turişti, adică personalizate. O nevoie acută în sudul ţării, lângă Dunăre.
- Locația dumneavoastră se află în același loc cu locuința personală. Avantaje și dezavantaje? Ați sfătui pe cineva să facă acest lucru sau mai degrabă (dacă e posibil, bineînțeles) să folosească o locație diferită, separat / mai departe de locuința personală?
Da, locuim în acelaşi loc şi există multe avantaje, legătura cu turiştii, timp pentru amenajare. Singurul dezavantaj este că nu prea ai intimitate pe tot parcursul sezonului. Dar este ideal să locuieşti în aceeaşi locaţie.
- Apreciați că turismul de camping este mai căutat acum față de perioada dumneavoastră de început?
Da, sigur, asta se vede peste tot.
- De câți ani activează campingul dumneavoastră? Era mai simplu atunci să deschizi un camping din punct de vedere al autorizațiilor sau al achiziției de teren, de exemplu?
Activ de 18 ani şi am trecut prin toate greutăţile posibile, birocraţia persistă iar terenurile sunt scumpe deşi nu la valoarea reală.
- Ce vă place cel mai mult la activitatea pe care o desfășurați?
Contactul cu oameni diferiţi de pe toate continentele.
- Ce vă place cel mai puțin la activitatea pe care o desfășurați?
Partea cu hârtiile, boala românească.
- Aveți un administrator angajat sau vă ocupați singur / împreună cu familia de activitățile zilnice ale campingului? Și dacă da, după cât timp v-ați permis să aveți un angajat permanent?
Campingul este mic, deci doar familia.
- Faptul că în localitate este un camping a influențat în vreun fel economia locală? Ați avut vreodată vreun sprijin de la autoritățile locale, de exemplu să fiți prezentați ca și avantaj pentru comunitate?
Cred că da, se vede impulsul localităţii vara, iar oamenii sunt confruntaţi să vadă şi altceva legat de civilizaţie, cultură, schimb cultural.
- Organizați evenimente în camping pentru promovare sau poate doar pentru a întreține turiștii prezenți la un moment dat în locație?
Campingul este un loc liniştit şi încurajăm turiştii să descopere atracţiile locale, să cunoască oamenii din zonă, nu este nevoie să organizăm ceva în camping.
- Sezonul de camping coincide cu sezonul concediilor. Cum împăcați timpul personal cu acest lucru?
Nu prea avem concediu, mai mult plecăm câteva zile în perioada de iarnă.
- Ați prezenta-o ca pe o investiție profitabilă? Cum ați reușit să mențineți afacerea de-a lungul timpului?
Este profitabilă, dacă ai grijă să chiverniseşti banii câştigaţi vara, pentru costuri, taxe, întreţinere. Eu mai lucrez ca ghid pentru grupuri de olandezi, iar soţul meu este învăţător.
- Puteți oferi câteva sfaturi pentru cei care se gândesc să înceapă o astfel de aventură?
Să facă studii de piaţă, să nu crezi că te îmbogăţeşti, să cauţi să te individualizezi, să ai bucuria că lucrezi cu oameni de pe tot mapamondul.
Află mai multe despre Camping De Oude Wilg, sau, dacă ești în căutarea unei alte destinații, verifică harta locurilor de campare din România.