Vacanțele cu rulota sunt grozave și datorită posibilității de a le petrece împreună cu animalul de companie care, în alte împrejurări, ar trebui lăsat acasă, în grija altei persoane. Animalele de companie fac parte din familie și cum foarte multe familii au în componență un câine, este firesc să se ia în considerare locuri de campat ”pet-friendly”, unde și acesta este binevenit.
Un animal de companie va călători în siguranță alături de un stăpân responsabil, iar pentru dumneavoastră petrecerea vacanței alături de acesta va fi mai plăcută și lipsită de evenimente neprevăzute, atunci când veți ține cont de câteva îndrumări.
Vezi aici lista cu locațiile de camping in România ”pet-friendly” (pentru anul 2019 avem listate 49 de locuri de camping in Romania care acceptă animale de companie).
Recomandări înainte de o deplasare cu rulota și animalul de companie
- O idee bună este să vă gândiți la orice ați putea avea nevoie ca patrupedul dumneavoastră să se simtă bine, în siguranță și fericit în timpul pe care îl va petrece departe de zona de confort cu care a fost obișnuit.
- Înainte de a pleca vă veți asigura că are capacitatea de a socializa cu persoane străine și că se supune comenzilor simple.
- Animalul trebuie să fie vaccinat corespunzător și cu un tratament de deparazitare la zi. Veți avea asupra dumneavoastră carnetul de sănătate și numărul de telefon al medicului veterinar pentru orice eventual caz de urgență.
- Este bine ca animalul de companie să poarte zgardă și medalion pe care să fie trecut numele câinelui precum și numele, adresa și numărul dumneavoastră de telefon (de preferat telefonul mobil).
- Asigurați-vă că lesa și celelalte elemente de prindere se află într-o stare bună și nu se vor rupe în cazul în care animalul va face o mișcare bruscă.
- Microciparea câinilor este nu numai obligatorie dar și soluția salvatoare în cazul în care patrupedul este pierdut.
- Un control medical veterinar este întotdeauna de recomandat înainte de o deplasare, pentru a fi siguri că totul este în regulă și că este și el pregătit pentru excursie.
- Trusa de prim ajutor a câinelui nu trebui să lipsească și va conține: tifon steril pentru a bandaja răni sau pentru a-l folosi ca botniță în caz de nevoie, bandaje pentru protejarea rănilor sau oprirea sângerărilor, foarfece, leucoplast, pensetă, o seringă mare pentru tratament oral, o pătură, un prosop, mănuși, vată, soluție antiseptică; numărul de telefon al unui medic veterinar local va ajuta în urgență.
- Câinii pot suferi de rău de mașină, de aceea sunt recomandate pauze în care aceștia să poată alerga în aer liber.
- Aerul proaspăt este esențial, așa că este de recomandat să lăsați geamul puțin deschis sau să montați pe geam un sistem special de ventilație extensibil.
- Nu este recomandat să lăsați animalul de companie singur în vehicul deoarece se poate deshidrata foarte rapid.
- Trebuie să luați în considerare că împrejurimile nefamiliare îi pot stresa pe câini, de aceea veți fi blânzi și răbdători cu ei pentru a le înțelege neliniștea. Cu cât veți reuși să înțelegeți mai bine temperamentul prietenului dumneavoastră, cu atât veți ști ce are nevoie și vă veți asigura că se simte bine, confortabil pe tot parcursul excursiei voastre împreună.
- O altă idee bună este aceea de a-l familiariza cu diferite scenarii pe care le-ar putea experimenta pe timpul campării, cum ar fi să mergeți împreună în excursii de o zi pentru a-l obișnui cu medii înconjurătoare diverse. Tot în astfel de excursii veți putea lua și accesoriile de camping pentru a-l obișnui cu diferite obiecte, cu echipamentul pe care îl veți folosi pe timpul campării, fiind astfel mai liniștit în deplasările pe termen lung.
- În timpul vacanței este de recomandat să faceți cât mai multe activități împreună cu patrupedul dumneavoastră, ținându-l aproape pentru a se simți în siguranță în noul mediu pe care abia îl descoperă.
- În cazul în care vacanța dumneavoastră conține planuri ce presupun o activitate intensă, cum ar fi trasee cu bicicleta, drumeții sau trasee montane, trebuie să vă asigurați că animalul de companie este într-o formă fizică bună ce îl va ajuta să reziste efortului suplimentar la care la care va fi supus. Un control medical în prealabil este întotdeauna recomandabil și pentru acest lucru.
- Trebuie să fiți vigilent și în ceea ce privește condițiile climatice și cum îl vor afecta pe prietenul dumneavoastră necuvântător. Câinii nu tolerează bine căldura, așa că este bine ca pe timpul caniculei să evitați jocurile în aer liber sau alergarea alături de aceștia, să vă asigurați că se poate adăposti la umbră și că are suficientă apă rece, curată.
- Asigurați-vă că ați pus în bagajul excursiei toate lucrurile de care animalul dumneavoastră are nevoie acasă, inclusiv bol pentru măncare și apă, suficientă măncare și gustări, jucăriile lui, suficientă apă îmbuteliată pentru a nu fi tentat să bea din răuri sau bălți; astfel se va evita și îmbolnăvirea.
- Un țăruș de care să îl legați pe timpul cât gătiți sau sunteți la masă; asigurați-vă că aveți ceva solid de care să legați câinele pentru a-l menține în siguranță și nu uitați un ciocan cu care să bateți țărușul în pământ.
- Patul câinelui – atunci când va ajunge într-un mediu străin va avea cu siguranță nevoie de ceva familiar, așa că este o idee bună să luați cu dumneavoastră culcușul lui de acasă. În cazul în care este dintr-un material textil, asigurați-vă că aveți și o folie din plastic de pus dedesubt pentru ca solul să nu îl umezească.
- Trebuie să aveți cât mai multe pungi pentru a curăța după câinele dumneavoastră.
- Trusa de prim ajutor pentru familia dumneavoastră trebuie să fie completată cu cea pentru animalul de companie.
- Siguranța în timpul deplasării este, de asemenea, foarte importantă, așa că o cușcă suficient de mare este o opțiune, însă, dacă animalul nu este obișnuit cu o astfel de modalitate de transport, trebuie să aveți hamuri speciale care se leagă de centurile de siguranță ale scaunelor
Articol publicat în revista dedicată rulotismului românesc – ”Rulotism in România” nr. 7, martie 2017.
Citește în continuare mai multe articole utile pentru rulotiști.