Rulotist începător – depășirea

Aceasta reprezintă traducerea articolului Understanding the dynamics of towing  – being overtaken publicat pe blogul Caravan Chronicles, cu permisiunea autorului, dl Simon P. Barlow. Desenele reproduse mai jos, la fel ca și textul original sunt în proprietatea intelectuală a autorului, dl. Simon P. Barlow și a blogului Caravan Chronicles. Sursa video – youtube.com.

https://www.youtube.com/watch?v=1O9rAePP7RU?rel=0

Depășirea este unul dintre lucrurile care par să streseze începătorii în rulotism. Când un vehicul mare depășește sau este depășit, vehiculul de tractare și rulota se deplasează aparent necontrolat. Cu siguranță este de ajutor să se știe ceea ce se întâmplă de fapt.

La lecțiile de fizică s-a menționat, dacă vă mai amintiți, un olandez pe nume Daniel Bernoulli care a trăit în Elveția și a avut de-a face cu matematici și fluide … Rezumând, el a venit cu un principiu, care spune, în esență – când aerul (sau un lichid) se deplasează mai repede pe o parte a unui obiect, decât pe cealaltă parte a obiectului, se va crea o forță, din cauza presiunii diferite. Accelerarea gazului sau a lichidului duce la scăderea presiunii într-o parte a obiectului în raport cu cealaltă parte a acestuia.

Cea mai bună demonstrație ar fi o aripa de aeronave. Forma de aripă face aerul să se deplaseze mai repede pe suprafața superioară curbată decât în partea inferioară plană a aripii, prin urmare presiunea deasupra aripii este mai mică. În esență, aripa aeronavei este aspirată de sus și împinsă de jos.

Ce legătură are cu depășirea?
În figura de mai jos, săgețile albastre arată fluxul de aer din jurul vehiculului de tractare și al rulotei în momentul când un vehicul se apropie și începe să depășească. Aerul este forțat să se deplaseze în jurul părții din față a celor două vehicule, datorită înaintării. Aerul dintre cele două vehicule este strâns, înghesuit și, prin urmare, accelerează. Se crează o diferență de presiune deoarece aerul dintre cele două vehicule se mișcă mai repede decât aerul de pe partea opusă. Astfel, presiunea aerului dintre cele două vehicule este mai mică (efectul venturi).

dynamics-of-towing-overtaking-1

Pe măsură ce presiunea este mai mică, spatele rulotei este tras spre vehiculul care depășește. Punctul de pivotare este chiar osia. Se întâmplă același lucru ca atunci când se procedează la întoarcerea rulotei prin apăsare pe colțul lateral spate cu roata de manevră coborâtă. Colțul din spate al rulotei este atras (săgeata roșie) în curentul de aer de joasă presiune. Această presiune are efect asupra rulotei și aplică o sarcină laterală (săgeata roșie) pe cârligul de remorcare.

Deci, ceea ce se simte din vehiculul tractant, atunci când este angajat într-o depășire, este senzația de a fi tras sau aspirat spre cealaltă bandă. Dacă nu s-a acordat atenție oglinzilor retrovizoare pentru a fi sesizată intenția de depășire, acesta este momentul în care rulotiști începători devin stresați.

dynamics-of-towing-overtaking-2

Ce se întâmplă în continuare?
Pe măsură ce vehiculul în depășire atinge același nivel cu axa rulotei, forțele sunt reduse, efectul “pârghiei” este redus (ca exemplu, rulota nu poate fi întoarsă prin apăsare chiar în spatele roții), la fel ca și efectul pe care îl resimte vehiculul de tractare.

dynamics-of-towing-overtaking-3

Acum că vehiculul în depășire înaintează, efectul de presiune scăzută persistă, dar de data aceasta acționează în fața axei rulotei și are efect opus. Este atrasă partea din față a rulotei, intervenind o forță care tinde să împingă vehiculul tractant. Apare al doilea moment de neliniște pentru un novice. Până acum, conducătorul auto a aplicat, de obicei, direcții corective pentru a se îndepărta de vehiculul care îl depășește, însă forța exercitată acum asupra mașinii amplifică acest lucru!

dynamics-of-towing-overtaking-4

Din desen se poate observa că debitul de aer este în continuare mai rapid între cele două vehicule, existând încă unele forțe care acționează pe partea din spate a rulotei. Cu toate acestea, o parte din aerul dintre cele două vehicule a reușit să iasă, prin urmare, se reduce diferența de presiune.

În momentul în care fața vehiculului în depășire are același nivel liniar cu cârligul de remorcare, cele mai multe dintre efecte încetează. Mașinile de remorcare tind să fie mai aerodinamice decât rulotele și au o linie a plafonului mai joasă care permite aerului în mișcare rapidă să aibă mai puține efecte neplăcute asupra ansamblului în timpul depășirilor.

dynamics-of-towing-overtaking-5

Cum se pot reduce efectele depășirii?
Păstrarea atenției asupra oglinzilor retrovizoare este importantă. Știind exact atunci când un vehicul are de gând să depășească, se permite pregătirea mișcării în lateral. Crearea unei distanțe mai mari față de vehiculul în depășire, prin îndepărtarea în lateral, va reduce efectele nedorite. Ajută și micșorarea vitezei, astfel încât vehiculul în depășire să treacă mai repede.

Este important să nu se reacționeze exagerat sau să se supravireze, având cunoștință despre ceea ce se întâmplă cu ansamblul în timpul unei depășiri. Este primul pas spre un rulotism mai sigur.

ATENȚIE!
Cele prezentate mai sus afectează ansamblul nu numai atunci când este depășit, dar și atunci când depășește. Dacă se depășește un vehicul mare, efectele sunt aceleași. Este recomandată acordarea unei atenții sporite pe autostradă, acolo unde vitezele de deplasare sunt mai mari.
Fără intenția de a speria pe cineva, clipul arată efectele celor descrise!

Citește aici mai multe articole utile pentru rulotiști.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *