Proprietar de camping – John Manshanden, Camping Vuurplaats, Fundu Moldovei

Credem că România are suficient potențial pentru turismul de camping, însă locurile de campare sunt destul de puține pentru suprafața țării. Scopul pentru care vrem să facem aceste articole este atât de a încuraja pe cei care își doresc să se ocupe de un camping, însă nu au destule informații, dar și de a-i aduce cu picioarele pe pământ pe cei care cred că a administra un camping este o operațiune simplă, la îndemâna oricui.

Articol publicat în revista dedicată rulotismului românesc – Rulotism în România nr. 15, iulie 2018

Camping Vuurplaats, Fundu Moldovei, județul Suceava

Comentariu John Manshanden: În general sunt suficiente campinguri pentru numărul de turiști de acest gen. Dacă se face o comparație între turiștii români și cei din vestul Europei, noi constatăm că turiștii români care vor să stea cu cortul caută locuri (foarte) ieftine de cazare. Turistul român care vine la noi, vine pentru liniște și pentru facilități. Mulți dintre ceilalți turiști români se cazează în pensiuni și hoteluri. Cu fiecare an vin tot mai mulți turiști români cu echipament de calitate.

Numărul turiștilor de camping din vest crește încet. Cei care folosesc avionul, apoi mașina sunt tot mai mulți. Principalele probleme pentru turiștii de camping din Vest sunt distanța și reputația României peste hotare în ceea ce privește criminalitatea. Oamenilor le este frică să vină în România. Guvernul român nu este foarte activ în promovarea turismului în vestul Europei. Agențiile din Franța, Germania și Austria sunt închise. România nu mai participă la târgurile de la Bruxelles și Utrecht. Nu există nici măcar o listă publică de târguri la care România va participa.

Localitatea Fundu Moldovei se găsește în Obcinele Bucovinei

  • Vă rugăm să vă prezentați cititorilor noștri, atât pe dvs. cât și locația pe care o administrați.

Suntem John și Engeline Manshanden și suntem prorietarii campingului din 2008. Numele campingului este Vuurplaats, ceea ce în limba română înseamnă Cămin. Suntem localizați în Fundu Moldovei (nu e o glumă). Ne aflăm în centrul munților Bucovinei la 750 de metri altitudine. Împrejurimi frumoase. Este un camping mic, cu 24 de parcele ce includ conexiune la electricitate. L-am construit noi înșine, modern, cu instalații sanitare de calitate.

Engeline a înființat o fundație de caritate pentru a ajuta localnicii, începând cu 1990. John și-a pierdut slujba de director de vânzări la IBM înainte de pensionare. De fapt am cumpărat casa și ceva teren pentru după pensionare, așa că am decis să facem un camping, de vreme ce nu era niciunul potrivit în apropiere. Pe lângă natura înconjurătoare, oaspeții pot veni pentru faimoasele mânăstiri moldovenești ca Moldovița, Humor etc.

  • Cu ce v-ați ocupat înainte a deschide campingul? Ce vârsta aveați când ați deschis campingul?

Amândoi am avut slujbe în care am lucrat cu oamenii și clienții. Amândoi aveam peste 55 de ani.

  • Ce lucruri v-au influențat inițial să deschideți campingul? Ați avut înainte de-a face cu astfel de turism?

Faptul că nu eram încă pregătiți să ne pensionăm. Ambiția de a pune la punct un proiect nou și de a-l face de succes. Eram turiști cu experiență, la început cu cortul, apoi cu o rulotă. Am văzut instalațiile sanitare din alte campinguri, lipsa unui camping bun în această regiune. Am știut că le putem oferi oaspeților noștri un timp de calitate petrecut la noi.

Un alt lucru ar fi că am avut o fundație care oferea ajutor umanitar în regiunea noastră. Am crezut / credem că un camping are o influență pozitivă asupra comunității.

Camping Vuurplaats, Fundu Moldovei

  • De unde v-ați inspirat la început / cum ați știut ce trebuie făcut?

Am avut încredere în noi. De a construi ceva nou și a arăta celor din jur că visurile pot fi îndeplinite. De a crea legături cu oaspeții. În experiența noastră de a călători am văzut multe campinguri, așa că am știut ce ne place și ce nu, ce funcționează și ce nu.

  • Credeți că este nevoie de locații de campare în România? Din experiența proprie sau din ce v-au întrebat turiștii de-a lungul timpului, ce zone din România sunt mai puțin vizitate de către pasionații de astfel de turism din cauză că nu există locații de campare?

A se vedea observațiile de la început. Vorbim despre turiștii de camping. Ei spun că nu sunt foarte interesați de partea de sud, exceptând, desigur, Delta Dunării și Marea Neagră. Turiștii din vest care vin cu autorulote au, pe lângă campinguri, posibilitatea de a rămâne în parcările pensiunilor. În ghidul vostru sunt mai multe locații ce combină pensiunea cu locuri pentru campat. Din nou, statul român trebuie să dezvolte și să desfășoare campanii de marketing în care să promoveze frumusețile României.

Exemplu: Am cerut ajutorul Ambasadei României pentru târgul de la Utrecht. Răspunsul a fost că turismul nu este în aria lor de lucru.

  • Locația dumneavoastră se află în același loc cu locuința personală. Avantaje și dezavantaje? Ați sfătui pe cineva să facă acest lucru sau mai degrabă (dacă e posibil, bineînțeles) să folosească o locație diferită, separat / mai departe de locuința personală?

Pentru noi nu există dezavantaje. Pentru noi, să avem un camping este un mod de viață pe timpul sezonului, 7 zile, 24 de ore, în fiecare săptămână. Noi încercăm să oferim servicii, iar în opinia noastră acest lucru este imposibil dacă locuiești în altă parte. Oaspeții au întrebări tot timpul și au nevoie (da, uneori te plictisești de ei) de atenție. Acesta este motivul pentru care vin și stau mai mult timp. Dacă crezi că un camping este doar o investiție, atunci este posibil să locuiești în altă parte, dar vei avea mai puțin succes. Dacă îți iubești oaspeții, vei locui acolo.

  • Apreciați că turismul de camping este mai căutat acum față de perioada dumneavoastră de început?

Da, atât turiști din vest, cât și români. Oaspeții noștri din România apreciază atmosfera liniștită (muzica nu este permisă), toaletele curate etc. Și ospitalitatea noastră. Oaspeții români spun prietenilor lor pe Facebook și pe Whatsapp că le-a plăcut la Vuurplaats. Mulți dintre ei vin în fiecare an.

  • De câți ani activează campingul dumneavoastră? Era mai simplu atunci să deschizi un camping din punct de vedere al autorizațiilor sau al achiziției de teren, de exemplu?

Anul acesta va fi al zecelea sezon. La început am vrut să cumpărăm teren și casă. A trebuit să înființăm SC Camine SRL. Acum se poate cumpăra teren ca și străin, fără a fi nevoie de o societate comercială. Ca și societate comercială trebuie să respecți mai multe reguli față de o persoană privată.

Am fost sprijiniți foarte mult de către primar și funcționarii săi, dar problema a fost că nimeni de la primărie nu cunoștea regulile! Până la urmă am găsit un proiectant la Suceava care s-a ocupat de toate aprobările și documentele. Ca și exemplu, deoarece nu avem cabane, oficial suntem, conform Camerei de Comerț din România, o parcare pentru rulote, autorulote și corturi.

Astăzi ne confruntăm cu noi reguli și legi în încercarea Guvernului de a controla domeniul turismului.

  • Ce vă place cel mai mult la activitatea pe care o desfășurați?

Legătura creată cu oaspeții noștri. Să facem excursii cu oaspeții noștri. Și atunci când pleacă mulțumiți și fericiți.

Vuurplaats

  • Ce vă place cel mai puțin la activitatea pe care o desfășurați?

Câinii care latră și perturbă liniștea. Unii oaspeți cu așteptări greșite (foarte puțini).

  • Aveți un administrator angajat sau vă ocupați singur / împreună cu familia de activitățile zilnice ale campingului? Și dacă da, după cât timp v-ați permis să aveți un angajat permanent?

Considerăm că aceasta este o întrebare tipic românească. Cea mai mare parte din muncă o facem noi înșine. Nu este în tradiția olandeză să angajezi un manager dacă poți face chiar tu munca. Costă! Avem un angajat care ne ajută. Să lucrezi în domeniul turismului cere timp. Unul dintre primii noștri oaspeți, un judecător din Olanda, a pus acest lucru în cuvinte astfel: ca să conduci un camping trebuie să fii gazdă, polițist și profesor. Au durat câțiva ani până când am învățat să fim gazde bune și manageri.

  • Faptul că în localitate este un camping a influențat în vreun fel economia locală? Ați avut vreodată vreun sprijin de la autoritățile locale, de exemplu să fiți prezentați ca și avantaj pentru comunitate?

Da, așa credem. Efectul nu este extrem de mare, dar vedem cum magazinele locale sunt avantajate de campingul nostru. Noi nu vindem alimente, băuturi etc. Le spunem să meargă la magazinele și barurile din localitate. Noi organizăm excursii cu căruța trasă de cai la o stână din munți, vizită la o mică mânăstire de maici din Botus unde luăm masa cu localnicii. Mergem împreună cu oaspeții la slujba religioasă din biserica locală. Ajutăm casa de copii cu bunuri și bani. Suntem parte din comunitate și suntem acceptați și respectați de localnici.

  • Organizați evenimente în camping pentru promovare sau poate doar pentru a întreține turiștii prezenți la un moment dat în locație?

Mergem la câteva târguri din Olanda și dacă este posibil la târgul turistic de la Utrecht, ca membri ai personalului. Pentru grupuri organizăm spectacol cu o formație românească de folclor și, desigur, excursiile menționate mai sus. Gătim în regim de meniu fix, în camping. Organizăm o masă unde oaspeții se bucură împreună de mâncare românească.

  • Sezonul de camping coincide cu sezonul concediilor. Cum împăcați timpul personal cu acest lucru?

Ne facem concediul iarna. Cum munca o facem singuri, nu putem pleca. Doar o vizită rapidă la Suceava.

saboti Vuurplaats

Camping De Vuurplaats

  • Ați prezenta-o ca pe o investiție profitabilă? Cum ați reușit să mențineți afacerea de-a lungul timpului?

Până acum o vedem ca pe o investiție profitabilă. Dacă vreți să știți dacă suntem bogați, răspunsul este nu. Profitul rapid și cumpărarea unei mașini mari nu își au locul aici!

Investim foarte mulți bani în menținerea noutății facilităților. Ceea ce este mai important este dacă îți poți recupera investiția atunci când vinzi către un terț.

  • Puteți oferi câteva sfaturi pentru cei care se gândesc să înceapă o astfel de aventură?

Gândește-te de două ori! Dacă ești în căutarea unui profit rapid, atunci nu investi!

Îți plac oamenii și îți place să fii gazdă? Atunci o poți face!

Fii original! Nu copia afacerea altuia. Nu îți face camping lângă un altul atât timp cât numărul de turiștii care vin în vizită este mic sau crește încet. Caută locuri din România unde nu sunt campinguri, cum ar fi Iași.

Fă un plan realistic și întreabă-te: de ce ar sta turiștii în campingul meu?

Prețul mic nu este o soluție. Va veni ziua când va trebui să renovezi sau să repari.

Află mai multe despre Camping Vuurplaats, sau, dacă ești în căutarea unei alte destinații, verifică harta locurilor de campare din România.