Proprietar de camping – Hans Roseboom, Camping Două Lumi, Blăjel

Credem că România are suficient potențial pentru turismul de camping, însă locurile de campare sunt destul de puține pentru suprafața țării. Scopul pentru care vrem să facem aceste articole este atât de a încuraja pe cei care își doresc să se ocupe de un camping, însă nu au destule informații, dar și de a-i aduce cu picioarele pe pământ pe cei care cred că a administra un camping este o operațiune simplă, la îndemâna oricui.

Articol publicat în revista dedicată rulotismului românesc – Rulotism în România nr. 14, mai 2018

Camping Două Lumi, Blăjel, județul Sibiu

  • Vă rugăm să vă prezentați cititorilor noștri, atât pe dvs. cât și locația pe care o administrați.

Suntem Hans și Wilma, un cuplu din Olanda, administratorii unui loc de campare din Blăjel, un sat de lângă Mediaș. Pe lângă locuri pentru cort, autorulote și rulote, închiriem și câteva camere, un apartament și o căsuță de vacanță. Blăjel se află în inima Transilvaniei. Regiunea este faimoasă pentru satele saxone cu biserici fortificate și este plăcută pentru drumeții și trasee pentru bicicletă. Stațiunea Bazna se află la doar 6 km de Blăjel, iar cu mașina se poate vizita Biertan, Sighișoara, Sibiu sau Târgu Mureș.

Camping Două Lumi,Blăjel

Camping Două Lumi

  • Cu ce v-ați ocupat înainte a deschide campingul? Ce vârsta aveați când ați deschis campingul?

Hans a lucrat în domeniul financiar pentru organizația internațională ”Crucea Roșie”, iar Wilma a lucrat în domeniul relații cu publicul și informații pentru o administrație locală din Olanda. Am preluat campingul când aveam 55, respectiv 60 de ani.

  • Ce lucruri v-au influențat inițial să deschideți campingul? Ați avut înainte de-a face cu astfel de turism?

Ne-a plăcut dintotdeauna să cunoaștem oameni din diferite culturi și am făcut personal mult turism de camping, atât ca și cuplu, dar și cu copiii, cel mai adesea cu cortul.

  • De unde v-ați inspirat la început / cum ați știut ce trebuie făcut?

Înainte să preluam administrarea campingului am străbătut regiunea, am fost în vizită la un alt proprietar de camping și am discutat îndelung cu prieteni și rude. Faptul că ne-am petrecut vacanțele în campinguri ne-a ajutat foarte mult în a ști ce trebuie făcut și ce ne-ar place să schimbăm sau să organizăm. La fel de mult au ajutat și experiența lui Hans de a lucra în străinătate (în România, dar și în alte țări), ca și experiența Wilmei în domeniul relațiilor cu publicul. Și, mai presus de toate, fostul proprietar a ajutat mult cu partea practică și autorizațiile, lucru foarte important, ținând cont că inițial noi nu vorbeam românește.

  • Credeți că este nevoie de locații de campare în România? Din experiența proprie sau din ce v-au întrebat turiștii de-a lungul timpului, ce zone din România sunt mai puțin vizitate de către pasionații de astfel de turism din cauză că nu există locații de campare?

Avem îndoieli asupra faptului că mai multe campinguri în țară ar fi profitabile la acest moment. Mai ales pentru că Ministerul român de turism nu pare să fie dispus să promoveze turismul de buget mic. Acest lucru nu atrage atât de mulți turiști străni ce călătoresc și se cazează în campinguri, pe cât ar fi posibil. În ceea ce îi privește pe românii care practică turismul de camping, numărul lor este în creștere nu numai din experiența noastră, dar și după spusele celorlalți proprietari de locuri de campare pe care îi cunoaștem.

Loc campare ”Două Lumi”, comuna Blăjel (lângă Mediaș), județul Sibiu, strada T. Vladimirescu, nr. 87-89 // GPS : N 46°12'37.3" E 24°19'28.7" / Lat 46.210350 long 24.324642 // site : www.doualumi.com // email : info@doualumi.com // telefon : +40 269 851 079 / +40 732 866 401

Loc campare ”Două Lumi”, comuna Blăjel (lângă Mediaș), județul Sibiu

Regiunea din sudul Carpaților ar putea atrage cu siguranță mulți turiști dacă ar fi mai multe locuri de campare și dacă atracțiile turistice ar fi promovate. Același lucru se poate spune și despre regiunile unde se poate schia, unde se pot deschide locuri de campare dotate corespunzător pentru iarnă (cum există în Austria), cu îmbunătățirea condițiilor pentru schi, pe lângă promovarea de către Guvernul român.

  • Locația dumneavoastră se află în același loc cu locuința personală. Avantaje și dezavantaje? Ați sfătui pe cineva să facă acest lucru sau mai degrabă (dacă e posibil, bineînțeles) să folosească o locație diferită, separat / mai departe de locuința personală?

Pentru noi, avantajele sunt mai multe decât dezavantajele. Putem întotdeauna să ne întâmpinăm oaspeții personal, suntem acolo dacă cineva are nevoie de ceva și suntem foarte flexibili în ceea ce privește orele de funcționare, ca și în organizarea diverselor activități. Dezavantajele sunt aceleași :). Așa că pentru a locui în același loc cu campingul și a vedea asta ca pe un avantaj, trebuie să îndeplinești 2 condiții: 1. să îți placă ceea ce faci și 2. să îți dai voie să te retragi pentru odihnă, la nevoie.

  • Apreciați că turismul de camping este mai căutat acum față de perioada dumneavoastră de început?

Cu siguranță, da.

  • De câți ani activează campingul dumneavoastră? Era mai simplu atunci să deschizi un camping din punct de vedere al autorizațiilor sau al achiziției de teren, de exemplu?

Am preluat locul de campare în urmă cu 10 ani. La acel moment, România abia intrase în UE și am putut și să cumpărăm teren. Locul de campare fusese deschis în urmă cu 25 de ani ca și afacere de familie, administrat de un olandez împreună cu soția sa româncă, ei fiind proprietarii terenului. Deci nu putem ști cu siguranță.

  • Ce vă place cel mai mult la activitatea pe care o desfășurați?

Să întâlnim oaspeți din toată lumea și să încercăm să contribuim la plăcuta lor experiență de vacanță/călătorie.

  • Ce vă place cel mai puțin la activitatea pe care o desfășurați?

Problemele legate de utilitățile publice cum ar fi apa potabilă, electricitatea sau colectarea gunoiului. Și regulile noi, neașteptate și cheltuielile (câteodată ridicate) care vin odată cu acestea.

  • Aveți un administrator angajat sau vă ocupați singur / împreună cu familia de activitățile zilnice ale campingului? Și dacă da, după cât timp v-ați permis să aveți un angajat permanent?

Am angajat de la început, cu jumătate de normă, o persoană care ajută la curățenie, ajutor în general. La vârsta noastră ar fi imposibil fără ajutor.

  • Faptul că în localitate este un camping a influențat în vreun fel economia locală? Ați avut vreodată vreun sprijin de la autoritățile locale, de exemplu să fiți prezentați ca și avantaj pentru comunitate?

Oaspeții noștri cheltuie bani în magazinele locale și cumpără produse locale. De asemenea, noi încercăm să angajăm localnici pentru activități mai dificile. Autoritățile locale văd asta și ne sprijină.

Intrare camping

Camping Două Lumi

  • Organizați evenimente în camping pentru promovare sau poate doar pentru a întreține turiștii prezenți la un moment dat în locație?

Da, în mod regulat. Încercăm să facem cel puțin două noi activități pentru oaspeți, în fiecare sezon. În felul acesta lista activităților a crescut de-a lungul timpului.

  • Sezonul de camping coincide cu sezonul concediilor. Cum împăcați timpul personal cu acest lucru?

Concediul nostru este în noiembrie.

  • Ați prezenta-o ca pe o investiție profitabilă? Cum ați reușit să mențineți afacerea de-a lungul timpului?

În primii 3 ani am făcut doar investiții. Wilma și-a păstrat slujba din Olanda și venea în România numai în iulie și august. Nu aveam atât de mulți oaspeți pe atunci. Hans lucra iarna în Olanda. Numărul turiștilor a crescut după aceea, Hans nu a trebuit să își mai caute de lucru peste iarnă, iar după 5 ani și Wilma a încetat lucrul în Olanda. Acum este pensionară, ceea ce ajută la păstrarea rezidenței în Olanda pentru perioada iernii.

Nu te poți îmbogăți din administrarea unui loc de campare de dimensiuni mici cum este al nostru, dar poți avea mijloace de trai și să te și bucuri de viață.

  • Puteți oferi câteva sfaturi pentru cei care se gândesc să înceapă o astfel de aventură?

În primul rând: mergi personal în camping. Asigură-te că ști cel puțin o limbă străină. Limba engleză este obligatorie, germana este importantă în această regiune, la fel ca limba maghiară pentru o altă regiune; toate celelalte limbi străine te vor ajuta să atragi turiști din anumite țări. Fii flexibil și cu simțul umorului. Oaspeții tăi au muncit și au economisit întregul an pentru a avea o vacanță plăcută; poți contribui și tu la acest lucru! Bucură-te de cât mai multe momente, organizează activități care îți plac și/sau de care ești interesat și/sau la care te pricepi. Fă-ți activitățile zilnice și mergi să cunoști localnici în mod regulat. Între timp: dă frâu liber ideilor ca să îți poți îmbunătăți afacerea așa cum dorești.

Află aici mai multe despre Camping Două Lumi, Blăjel iar dacă vrei să îi vizitezi pe Hans și Wilma în acest an, folosește cardul de reducere la costurile de campare pentru a obține un discount de 5%.